Αύξηση των ελέγχων ζητούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι

Αύξηση των ελέγχων ζητούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι

Αρ. Πρωτ. 14024/30.03.2011

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σε ομηρία βρίσκονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, καθώς οι κερδοσκόποι λυμαίνονται την αγορά αγροτικών προϊόντων στους τομείς της εμπορίας, της διακίνησης και της πώλησης. Οι γεωργοκτηνοτρόφοι ζητούν εξονυχιστικούς ελέγχους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κυρίως στον κλάδο των ζωοτροφών, των σιτηρών-αλεύρων και των λιανικών τιμών στο ρύζι, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι καρτέλ στους κλάδους αυτούς, αλλά και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, που πλήττουν τους παραγωγούς και κατ΄ επέκτασιν τους καταναλωτές.

Οι επιτήδειοι προχωρούν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τη μείωση των αποθεμάτων δημητριακών σε διεθνές επίπεδο και κυρίως στην αγορά της Ρωσίας. Μάλιστα, το τελευταίο εξάμηνο πληρώνουν αυξήσεις κατά 100% στο καλαμπόκι και στα σιτηρά που προορίζονται για ζωοτροφές. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να προβεί σε πραγματικούς εντατικούς ελέγχους στην αγορά, στον κλάδο διακίνησης και εμπορίας σιτηρών και αλεύρων, έτσι ώστε οι παραγωγοί να προστατεύσουν το εισόδημά τους από τους κερδοσκόπους, αλλά και οι καταναλωτές να προφυλαχτούν από φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι για την ύπαρξη καρτέλ σε ζωοτροφές, σιτηρά-άλευρα και ρύζι, που πλήττουν παραγωγούς και καταναλωτές;

Απάντηση Υπουργείου